Talenstudie voor jou

  • Interviews

    De studiekeuze van Jona

    “Het is waardevol om expert te zijn in een taal en cultuur.”

    Dat Jona (19) iets met taal zou gaan doen, kwam niet uit de lucht vallen. Zijn ouders hebben allebei taal- en literatuurwetenschap gestudeerd, dus hij kreeg de voorliefde voor taal met de paplepel ingegoten. Zelf koos hij voor de studie Duits in Utrecht. “Ik wilde een taal vloeiend leren spreken die niet iedere Nederlander spreekt. Ook is Duitsland een belangrijk buurland, dus kennis van de Duitse taal en cultuur komt altijd van pas.”

    Specialistische kennis

    Jona vond het niet zo makkelijk om een studie te kiezen. Politiek, geschiedenis, cultuur – hij vindt het allemaal interessant. Hij brengt dan ook heel wat tijd op Wikipedia door om dingen uit te zoeken. Moest hij daarom voor een algemene studie kiezen? Of wilde hij toch liever specialist worden in één vakgebied? Hij koos voor het laatste. Jona vertelt: “Het is waardevol om expert te zijn in een taal en cultuur, zeker wanneer die kennis zeldzaam is.”

    Alles is interessant

    Gelukkig is Duitse Taal en Cultuur een brede opleiding. Jona legt uit: “Je moet in je tweede jaar kiezen tussen twee richtingen: taalwetenschap of literatuur en cultuur. Ik vind zelf taalwetenschap het interessantst en volg daar dus de meeste vakken van. Ik vind het interessant om talen met elkaar te vergelijken en om te ontdekken hoe een taal is opgebouwd. Maar de literatuurvakken spreken me ook aan. Sowieso kan ik niets opnoemen wat ik niet interessant vind.”

    Meer dan alleen taal

    Volgens Jona krijg je de Duitse taal bij de opleiding snel onder de knie. “In het eerste jaar maak je kennis met alle aspecten van de Duitse taal en cultuur. Er is dan nog heel veel aandacht voor taalvaardigheid, zodat je de taal snel goed leert spreken. Maar al snel komen er meer wetenschappelijke vakken bij en ga je bijvoorbeeld leren hoe je op een goede manier onderzoek doet. Ook verdiepen we ons in cultuur, literatuur, geschiedenis en taalwetenschap.”

    Een semester in Berlijn

    Later dit jaar staat voor Jona een semester in Berlijn op de planning. Best spannend vindt hij dat, want hij is nog nooit zo lang alleen van huis geweest. Toch vindt hij het ook mooi dat de studie hem deze kans biedt. “Zo word ik gedwongen om flink buiten mijn comfortzone te gaan. Ook is het een goede manier om nog beter Duits te leren.”

    Vertalen

    Totdat hij naar Berlijn afreist, geniet Jona vooral van de vertaalvakken. “Vertalen betekent niet simpelweg de Nederlandse vertaling voor een Duits woord vinden”, zo legt hij uit. “Je moet rekening houden met de doelgroep van de tekst en met culturele verschillen. Zo zeggen we in het Nederlands al snel ‘je’ tegen mensen, terwijl het bij Duitsers een tijdje duurt voordat ze van ‘Sie’ op ‘du’ overgaan. Dat soort details vind ik heel interessant om me in te verdiepen.”

    Naast de studie

    Ook naast zijn studie hoeft Jona zich niet te vervelen. In zijn vrije tijd is hij veel in zijn eigen stad, Tilburg, te vinden. Hij volgt daar tennisles, spreekt met vrienden af om te gamen en houdt ook van uitgaan of tijd met zijn vriendin doorbrengen. Of hij nog steeds veel Wikipedia-pagina’s bekijkt en feitjes uitzoekt? Jazeker! Daar maakt hij met alle plezier tijd voor vrij.

    > Wil jij ook iets met Duits doen? Bekijk de mogelijkheden.