Talenstudie voor jou

  • Interviews

    De studiekeuze van Kai

    “Met de studie Duits ligt de wereld aan je voeten.”

    Kai (22) zit bij de studie Duitse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit helemaal op zijn plek. De kleinschaligheid en veelzijdigheid van de opleiding spreken hem het meest aan. “Na vier jaar kan ik wel zeggen dat ik heel blij ben met mijn studiekeuze. Daarom vind ik het ook belangrijk om van me te laten horen. Er heerst nog altijd een verkeerd beeld van de studie Duits.”

    Duits als lievelingsvak

    Op de middelbare school wist Kai niet zo een-twee-drie dat hij Duits wilde studeren. “Ik had in de bovenbouw het verkeerde vakkenpakket gekozen. Ik wilde helemaal niet de bèta-kant op, terwijl ik wel een bètaprofiel had.” Zijn leraar Duits merkte Kai’s passie voor Duits op en wees hem op de studie Duitse Taal en Cultuur. Kai had er nooit bij stilgestaan dat Duits een studiemogelijkheid was. Na de open dag in Nijmegen was de keuze voor Duits snel gemaakt: “Op de open dag werd ik meteen verliefd op deze studie.”

    Verkeerd beeld

    Kai begrijpt wel waarom hij destijds niet meteen aan Duits had gedacht: “Het imago van het vak op de middelbare school is stoffig. Ook hebben leerlingen maar één of twee uur Duits per week. Dan kun je lang niet alle facetten van de Duitse taal en cultuur behandelen. In de studie Duits heb ik bijvoorbeeld veel meer geleerd over de cultuur van het land.” Ook het beeld dat scholieren hebben van de studie Duits is volgens hem niet altijd juist. “Een groot vooroordeel is dat je vooral bezig bent met woordjes leren en grammatica stampen. Dat zijn eigenlijk maar minuscule onderdelen van de bachelor. Je leert de taal vooral door te proberen en door niet bang te zijn om fouten te maken.”

    Klein maar fijn

    Duitse Taal en Cultuur is een kleine studie. Kai ziet dat als iets positiefs: “Het persoonlijke contact met docenten en studiegenoten is fijn.” Bovendien organiseert de opleiding in de eerste weken de ‘intensivkurs’: de eerstejaarsstudenten gaan een week naar Keulen en worden daar ondergedompeld in de Duitse taal en cultuur. “Dan leer je elkaar meteen goed kennen.” Overigens is die week in Keulen niet het enige uitstapje naar het buitenland. “We gingen ook naar Berlijn en volgden colleges in Essen. Verder studeren de bachelorstudenten in het tweede jaar altijd vier maanden in een Duitstalig land.” Dat zijn ervaringen die er voor Kai uitspringen.

    Een minor in het onderwijs

    Kai’s favoriete studieonderdeel zijn de taalwetenschappelijke vakken. “We leren daar bijvoorbeeld hoe bepaalde klanken worden gevormd in de mond en hoe deze worden uitgesproken. Dat vind ik superinteressant.” In de bachelor is ook ruimte voor een minor. Kai koos voor de educatieve minor. Tijdens de minor gaf hij les in een brugklas. “Ik kon leerlingen aan de hand nemen om de eerste stappen te zetten in de wereld van de Duitse Taal en Cultuur. Dat was heel bijzonder.”

    De wereld aan je voeten

    Over zijn kansen op de arbeidsmarkt is Kai zelfverzekerd. “Werkgevers staan te springen om mensen die de Duitse taal goed beheersen, hoor ik vaak.” Kai weet zelf nog niet precies welke richting hij op wil gaan. Na de bachelor gaat hij in elk geval de master Nederland-Duitsland Studies volgen. “Tijdens die master ga ik kijken wat ik naast het onderwijs nog meer leuk vind. Mijn toekomst ligt nog open. Dat is een voordeel van de studie Duits: de wereld ligt aan je voeten.”

    Op zoek naar meer informatie over de studie Duitse Taal en Cultuur? Bekijk eens de TikTok die Kai heeft opgenomen voor het Nationaal Platform voor de Talen en ontdek of een talenstudie iets voor jou is.

    [alert]>Wil jij ook iets met Duits? Bekijk de mogelijkheden.[/alert]