Interviews
De studiekeuze van Michon
“Het is belangrijk om ook de wereld buiten Europa goed te kennen.”
“Hoe ben je bij Japanstudies uitgekomen?” Het is een vraag die Michon (21) vaak wordt gesteld. Haar interesse voor Japan begon al op jonge leeftijd met een voorliefde voor popcultuur en anime. Toen ze op haar zestiende een reis naar Japan maakte, was er voor haar geen twijfel over mogelijk: Japanstudies was dé opleiding voor haar. Zo kon ze de taal leren spreken en meer te weten komen over een cultuur die compleet anders leek dan de Nederlandse.
Niet alleen verschillen tussen Japan en Nederland
“Mensen denken bij een talenstudie al snel aan een taal leren. Maar bij Japanstudies volg je naast de taalvakken ook veel vakken over cultuur. Je kunt zelf je specialisatie kiezen op basis van wat jou het meest aanspreekt”, vertelt Michon. Zelf is ze vooral geïnteresseerd in cultuur en sociologie. “Door de cultuurvakken heb ik ontdekt dat er veel meer overeenkomsten tussen de Japanse en Nederlandse cultuur zijn dan je denkt. Je leert door de studie veel verder te kijken dan alleen de verschillen.”
Een blik die verder reikt dan alleen Europa
Een van de vakken die Michon het meest is bijgebleven, ging over Japans kolonialisme. “Op de middelbare school leer je vooral over de westerse geschiedenis. Maar,” zo benadrukt Michon “eigenlijk krijg je daardoor geen volledig beeld. Zo leerden we meer over het koloniale verleden van Japan. Ze hebben in Azië verschrikkelijke dingen gedaan, onder andere tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij geschiedenis op de middelbare school wordt dit maar weinig behandeld; daar ligt de focus op het westen. Dat terwijl het in onze globaliserende wereld belangrijk is om ook de wereld buiten Europa te zien.”
Minor journalistiek
Michon zit nu in haar derde jaar van de opleiding Japanstudies in Leiden. Ze volgt op dit moment de minor Journalistiek en Nieuwe Media. Ook in die minor laat ze haar interesse voor en kennis van Japan graag terugkomen. Zo heeft ze laatst een video-explainer gemaakt over waarom het geboortecijfer in Japan zo laag ligt. Ook schreef ze een artikel over de controverse rondom de Olympische Spelen in Japan.
Journalistieke ambities
Gezien haar minor is het niet verrassend dat Michon de journalistieke kant op wil. Maar voordat het zover is, wil ze twee masters volgen om zich verder te verdiepen in sociologie, antropologie en politiek met betrekking tot Japan. Later ziet ze zichzelf werken als correspondent voor een Japanse krant of voor de NOS. Wonen en werken in Japan lijkt haar wel wat. Over haar kansen op werk heeft ze geen twijfel. “Ik merk dat er vaak een verkeerd beeld heerst over de arbeidsmarkt na Japanstudies. Je hebt veel opties met deze opleiding. Het is belangrijk dat je kijkt naar jouw interesses en hoe je die kunt combineren. Eigenlijk zoals ik doe met journalistiek. Met een specialisatie vergroot je je kansen.”
Scriptie over Japanse tv-series
Op dit moment werkt Michon aan haar scriptie, met als onderwerp de manier waarop gender in Japanse tv-series wordt afgebeeld. Ze legt uit: “Op tv zie je in Japan nog vaak een traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen, terwijl dat niet per se een afspiegeling is van de huidige samenleving. Ik onderzoek hoe dat precies zit.” Een leuke bijkomstigheid van dat onderwerp is dat Michon zelf ook veel Japanse series kan kijken. Die kan ze trouwens na drie jaar Japanstudies ook zonder ondertiteling grotendeels begrijpen. Hét bewijs dat haar taalkennis door de studie ook een flinke spurt heeft gemaakt.
[alert]> Ook iets met Japans studeren? Bekijk de mogelijkheden.
[/alert]